Esittely


Tervetuloa Biisinkirjoittamisen työkalupakkiin!

Tervehdys! Tervetuloa oppimaan biisien kirjoittamisesta Biisinkirjoittamisen työkalupakkiin!

Haluaisitko oppia kirjoittamaan omia kappaleita mutta et tiedä mistä aloittaa? Vai oletko jo kokenut biisinkirjoittaja mutta pöytälaatikosta löytyy vino pino keskeneräisiä kappaleita, jotka tuntuvat olevan jumissa? Oli tilanteesi kumpi tahansa, tässä on sinulle työkalupakki, jonka avulla saat soinnut ja melodiat luomaan haluamaasi tunnelmaa ja sanoitukset kertomaan haluamaasi tarinaa.


Kuka minä olen?

Minä olen Hanne Kivioja, olen pop/jazzmuusikko ja -laulunopettaja. Opiskelen parhaillaan musiikkipedagogiikkaa Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Olen laulanut erilaisissa kokoonpanoissa n. 10 vuoden ajan ja keikkaillut niin jazzduolla, tanssimusiikki- ja bilebändeillä kuin hardrockyhtyeellä. Laulunopettajaopinnot aloitin vuonna 2018 Jyväskylän ammattikorkeakoulussa ja opetankin parhaillaan popjazzlaulua: minulla on sekä yksityisoppilaita että pienryhmäopetusta. Laulamisen lisäksi opetan myös musiikin perusteita eli ns. musiikin teoriaa.

Biisintekoa olen opiskellut niin muusikko- kuin musiikkipedagogiopintojen yhteydessä. Jo sitä ennen olin tehnyt pop/rock- ja hardrockbiisejä omille kokoonpanoilleni joko yksin tai yhdessä bändikavereiden kanssa. Tuolloin biisejä syntyi, jos ne olivat syntyäkseen. Usein biisi-ideat jäivät vain ideoiksi, koska en osannut työstää niitä millään työkaluilla. Luotin vain alkuperäiseen ideaan ja inspiraatioon. Onneksi nykyään tilanne on toisin ja työkaluja löytyy moneen eri biisinteon vaiheeseen! Nykyään kirjoitan edelleen biisejä sekä omaan käyttööni, että tilauksesta myös muille artisteille.


Kenelle Biisinkirjoittamisen työkalupakki soveltuu?

Biisinkirjoittamisen työkalupakki sopii kaikille musiikin tekemisestä kiinnostuneille. Musiikkityylillä tai sanoituskielellä ei ole merkitystä, tarjoamani työkalut sopivat kaikkiin tarkoituksiin. Mikäli teet instrumentaalimusiikkia, voit toki ohittaa sanoittamiseen liittyvän materiaalin. Suosittelen kuitenkin käymään kaikki osa-alueet läpi, koska voit sattumalta tulla avanneeksi itsestäsi uusia luovuuden polkuja!

Biisinkirjoittamisen työkalupakki hyppää nopeasti biisintekemisen konkretiaan, joten jonkin verran tietoa ja taitoa sinulta vaaditaan. Sinun täytyy osata esimerkiksi muodostaa sointuja ja soittaa ne jollakin soittimella tai tietokoneen/kännykän sovelluksella. Musiikin teoriaan tällä kurssilla ei uppouduta, tämä on hyvin käytännönläheinen työkalu- ja tehtäväpakki.


Miten työkalupakin sisältö etenee?

Työkalupakin sisältö etenee aihealue kerrallaan tietopaketin, esimerkkien ja harjoitusten kautta. Suosittelen käymään yhden aiheen kokonaan läpi, ennen seuraavaan vaiheeseen siirtymistä.

Jos vasta aloittelet biisintekoa, etene asettamassani järjestyksessä. Jos olet jo konkari ja haet uutta näkökulmaa, etene haluamassasi järjestyksessä aiheesta toiseen. Järjestyksellä ei ole niin väliä, koska lähestymistapoja on monia ja ne kaikki vievät biisiäsi pidemmälle. Voit palauttaa aiemmat tiedot mieleesi kertaamalla kirjallista materiaalia ja tehdä harjoituksia uudelleen milloin tahansa. 

Kurssin lopussa sinulla on olemassa kaikkiin biisinteon vaiheisiin työkalut, joita voit käyttää systemaattisesti apunasi. Parasta tässä on se, että nämä keinot toimivat myös silloin, kun inspiraatio ei automaattisesti iske!

Kokeile eri työkaluja rohkeasti ja etsi sitä kautta itsellesi sopiva biisinkirjoitustapa. Kannattaa myös kuunnella erilaisia musiikkityylejä ja koittaa löytää sieltä näitä Biisinkirjoittamisen työkalupakin esille nostamia ilmiöitä - parhaiten me opimme, kun kuulemme nämä työkalut käytännössä!


Entä jos haluat myös henkilökohtaista apua biisiesi kanssa?

Jos sinusta tuntuu siltä, että haluat henkilökohtaisempaa apua biisiesi kanssa, sekin järjestyy! Teen yksityisopetusta kevytyrittäjänä yhteistyössä UKKO.fi -palvelun kanssa. Opettamisen lisäksi minua voi pyytää myös cowriting-osapuoleksi, jolloin biisejä tehdään yhdessä valmiiksi asti.

Zoomin välityksellä voidaan sessio pitää mistä päin maailmaa tahansa! Kysele lisätietoja sähköpostitse: laulamisen.abc(a)gmail.com tai hanne.kivioja(a)gmail.com.


Biisinteon iloa!

Hanne